Selecteer een pagina

Daden laten leven

Dapperheid kan niet worden aangeleerd. Vaak is dapper gedrag pas zichtbaar in een onverwachte, levensbedreigende situatie waarin iemand boven zichzelf en anderen uitstijgt. Een persoon krijgt een dapperheidsonderscheiding dan ook op basis van handelen.

Daarnaast speelt zo’n onderscheiding een belangrijke rol in de maatschappij: dapper gedrag is immers een voorbeeld voor anderen.

Op deze foto ziet u de uitreiking van een onderscheiding aan een lid van de Prinses Irene Brigade door Z.K.H. Prins Bernard.

Het betreft de uitreiking van de Bronzen Leeuw aan kolonel der artillerie Albert Cornelis de Ruijter van Steveninck.

Achter hem wacht reservekapitein der infanterie Willem Leonard de Roos, die eveneens bij deze gelegenheid met de Bronzen Leeuw werd onderscheiden. Deze BL werd later vervallen verklaard toen hij benoemd werd tot Ridder MWO der 4e klasse.

De uitreiking vond plaats op 13 juli 1945 op de Clingendaalkazerne te Den Haag.

Beeld: Collectie Nederlands Instituut voor Militaire Historie

Interactieve kaart

We willen de daden van onze dragers graag laten leven.

Hieronder ziet u in één oogopslag waar de gebeurtenissen zich hebben afgespeeld en welke onderscheiding er is uitgereikt.*

*De KB’s van na 2001 zijn nog niet in zijn totaliteit openbaar.

KB's verwerkt

TE GAAN!

uitgelichte profielen

Dragers van een militaire dapperheidsonderscheiding zijn over het algemeen bescheiden als het op hun onderscheiding aankomt. In het geval van actieve dienst gelden er vaak nog restricties welke details er gedeeld mogen worden.

Met gepaste trots mogen we u wel voorstellen aan een aantal van hen.

Bent u Drager Militaire Dapperheidsonderscheiding?

en wilt u ook vermeld worden op deze site? 

U helpt ons enorm door uw KB (als Wordbestand) in te sturen, samen met een locatie en (eventueel geanonimiseerde) foto naar communicatie@verenigingdmd.nl

Of laat uw gegevens achter via de site!

U hoort z.s.m. van ons!