Selecteer een pagina

Vliegers Joost en Pleun

Binnen schootsafstand

Op 29 april 1999 krijgen destijds kapitein-vlieger Joost en majoor-vlieger Pleun de opdracht de startbaan van het militaire vliegveld Ponikve in Servië onbruikbaar te maken. Het weer boven het doelgebied is slecht en conform de geldende operationele instructies kunnen zij de missie afbreken. 

Toch wordt de aanval doorgezet met het uitvoeren van precisiegeleiding op lage hoogte onder de wolken. Daarmee maken Pleun en Joost groot persoonlijk risico ondergeschikt aan het belang van de missie. Beide vliegers worden tijdens de aanval intensief en gericht beschoten door vijandelijk luchtafweer.

Het verrassingseffect is nu weg, de aanvliegroute voorspelbaar en de dreiging daardoor zeer hoog.

Het lukt ze uiteindelijk wel om het vliegveld te raken, maar de vijand weet de schade te herstellen. Later in de week zijn daarom meer aanvallen nodig. Het verrassingseffect is nu echter weg, de aanvliegroute voorspelbaar en de dreiging daardoor zeer hoog. Toch voeren Pleun en Joost ook deze aanvallen uit en maken na een derde succesvolle aanval het vliegveld onbruikbaar.

Joost vliegt in totaal 30 gevechtsmissies. Pleun 22. De vluchten zijn meestal ’s nachts, boven vijandelijk gebied. Beide vliegers hebben veelal de tactische leiding over het verloop van de luchtaanvallen. Zowel Pleun als Joost verblijven daardoor langere tijd boven het doelgebied, binnen schootsafstand van de vijand en lopen dus regelmatig verhoogd risico te worden neergeschoten.

 

 

 

Bent u Drager Militaire Dapperheidsonderscheiding?

en wilt u ook vermeld worden op deze site? 

U helpt ons enorm door uw KB (als Wordbestand) in te sturen, samen met een locatie en (eventueel geanonimiseerde) foto naar communicatie@verenigingdmd.nl

Of laat uw gegevens achter via de site!

U hoort z.s.m. van ons!