Selecteer een pagina

Kruis van Verdienste voor oud-marinier der 1e klasse Thomas

Wie: oud-marinier der 1e klasse Thomas, Koninklijke Marine
Decoratie: Kruis van Verdienste
Voor inzet: in Mali 2015, Special Operations Land Task Group (SOLTG)
Wegens: ‘Moedig en beleidvol optreden tijdens een vijandelijke zelfmoordaanval.’

Marinier Thomas maakt in 2015 deel uit van de Special Operations Land Task Group. Deze eenheid bestaat op dat moment voornamelijk uit special forces van het Korps Mariniers en heeft als taak om inlichtingen te verzamelen voor de Verenigde Naties in het noorden van Mali.

Thomas en zijn collega’s zijn op weg naar een gestrand Bushmaster-voertuig, dat die week op een explosief is gereden en niet meer zelfstandig kan rijden. Ze hebben de opdracht om het voertuig en de daarbij gestrande collega’s terug te brengen.

Onderweg overnachten ze buiten in de woestijn. In de vroege ochtend maakt de eenheid zich klaar voor vertrek en zien de mariniers een pick up aan komen rijden. De auto verandert van koers en rijdt plots met toenemende snelheid recht op de groep militairen af. Thomas en een collega onderkennen snel de dreiging die van het voertuig uitgaat en ze aarzelen geen moment: in een split second besluiten ze het vuur te openen op de inkomende auto.

Het voertuig komt op slechts 25 tot 30 meter van de mariniers tot ontploffing en Thomas wordt samen met enkele collega’s door de drukgolf omver geworpen.

Terwijl Thomas zonder fysieke dekking achteruit loopt, vuurt hij gericht op de geblindeerde ruiten van de snel naderende auto. Het voertuig komt op slechts 25 tot 30 meter van de mariniers tot ontploffing en Thomas wordt samen met enkele collega’s door de drukgolf omver geworpen. Verschillende onderdelen van de pick up en het explosief vliegen door de lucht en 1 collega raakt daarbij gewond.

Thomas herpakt zich snel en onderneemt actie door de gewonde collega te ondersteunen en daarna meteen plaats te nemen achter het groepswapen voor het geval er een 2e aanval komt. Deze blijft uit en de militairen kunnen later hun weg vervolgen en de opdracht succesvol uitvoeren.

De pick up bleek met ca. 100 kg springstof te zijn uitgerust om een zelfmoordaanval uit te voeren op de Nederlandse militairen.

https://www.defensie.nl/onderwerpen/onderscheidingen/dapperheidsonderscheidingen/dapperheidsonderscheidingen-juli-2019/oud-marinier-der-eerste-klasse-thomas